Brut rose, Domaine Slapšak, 0,75 l

18,50 

Penina Brut rosé je ena najboljših vinarskih projektov francoskega vinarja pri Domaine Slapšak. Intenzivna aromatika žametne črnine, eleganca in svežina. Vino, ki navduši na več nivojev!

Razpoložljivost: 13 na zalogi

00192 00192 Categories , Tag

Penina Brut rosé je ena najboljših vinarskih izkušenj francoskega vinarja pri Domaine Slapšak. Endemična slovenska sorta žametna črnina je bila zanj pred prihodom v Slovenijo popolna neznanka. Toda ko jo je preučil, je hitro prepoznal njen peneči potencial. Ko se je leta 2012 lotil izdelave penečega roséja iz te sorte, še sam ni pričakoval, da bo rezultat tako saden in eleganten. Vsaj 15 mesecev staranja na drožeh v steklenici je potrdilo njegove prve vtise in dalo tej penini njeno polno osebnost in kremnost v ustih.
Brut rosé je penina nežno roza barve z vijoličnimi odtenki.

V nosu prepoznamo intenzivne arome svežega rdečega sadja, ki spominjajo na granatno jabolko. V ustih je izjemno eleganten in svež, z značilnim pridihom kosmulje. Zaradi nežnega doziranja je zaključek rahel in gurmanski.
Penina Brut rosé je lahko osvežujoč aperitiv, pa tudi odličen partner zabav, ko se pleše vse do jutra. Postrezite jo ob jagodni solati z balzamičnim kisom ali v foliji pečenem lososu. Ta penina se zelo dobro obnese tudi s svežimi sladicami s kančkom kislosti, kot so tradicionalne slovenske snežene kepe v interpretaciji Gostilne Repovž (Michelinov »Bib gourmand«, Šentjanž) ali z malinovo pito s sveže stepeno smetano.
Penino Brut rosé postrezite ohlajeno na 10°C.

Teža 1,5 kg
Regija

Dolenjska

Sorta

Žametna črnina

Alkoholna stopnja

12 %

Priporočena temperatura

4–6 °C

Država

SLOVENIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Lažje peneče vino

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Minimalno 20% rezervnega vina, naravno usedanje z namenom čiščenja. Brez filtracije in brez razbarvanja. Biološki razkis in zelo malo žvepla.

Ujemanje s hrano

Osvežujoč aperitiv, ob jagodni solati z balzamičnim kisom ali v foliji pečenem lososu.

Letnik

neletniški

Hiša

Domaine Slapšak

Barva

Rožnata

Domaine Slapšak

Na trdnih temeljih, ki sta jih postavila Martin in Tanja, zdaj mlada generacija piše nova poglavja zgodbe posestva Slapšak. Zaradi kombinacije francoskih pristopov in slovenskih tradicij, s katerimi ustvarjajo svoja vina so ustvarili blagovno znamko Domaine Slapšak. Partner hčerke Urške, François Botton, po rodu iz francoske Šampanije, je po izobrazbi vinar in strokovnjak za proizvodnjo penin po tradicionalni metodi. Izšolal se je na Univerzi v Reimsu v Šampanji, kasneje pa je delal za prestižne šampanjske hiše, na primer Roederer. Kot enolog – svetovalec je bil zaposlen v Šampanji in Alzaciji, od leta 2006 pa svetuje največjim vinskim kletem po svetu. S svakoma Andrejem in Matejem so se hitro lotili dela. Uredili so dodatne vinograde, v njih zasadili še pinot noir in chardonnay, in začela s pridelavo penin. Matej skrbi za tehnično plat, Andrej pa se je popolnoma posvetil delu na posestvu in razvoju mladega podjetja.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top