Bucerchiale Chianti Rufina Riserva, 2020, Selvapiana, 0,75 l

37,50 

Spoznajte edinstveni Chianti Ruffina Riserva, ki izvira iz vinograda Bucerchiale, v katerem dozoreva zgolj ekološko negovani sangiovese. Vino se ponaša s polno stukturo in elegantnim, dolgim pookusom, ki nas razvaja z aromami češnje, brusnice, vijolice pa tobaka, usnja in vanilje. Tokrat v razkošni magnum različici!

Razpoložljivost: 35 na zalogi

00994 00994 Categories , Tag

Gre za 100 % sangiovese, ki izvira iz vinograda Bucerchiale, najprestižnejšega vinograda posesti Selvapiana. Vino, ki ga pridelajo zgolj ob najboljših letnikih!

Ponaša se z globoko rubinasto rdečo barvo, goste fluidnosti.

Razkošna cvetica razkriva arome zrele češnje, brusnice, in vijolice, ki so lepo prepletene z notami tobaka, usnja in lesa. Vanilja, cedrovina in sladke začimbe razkrivajo zorenje v bariku in vinu dodajo novo dimenzijo.

Suho vino, ki deluje mehko, z lepo vgrajenim alkoholom, ki nas razvaja s svojo svežino in žametnimi tanini. Elegantno vino, krepkega telesa in dolge obstojnosti, ki v pookusu razkriva note črnega jagodičevja, vijolice, usnja in začimb.

Paradni konj kleti Selvapiana, ki ga je Francesco Giuntini ustvaril leta 1979, da bi najbolje predstavil značaj in kakovost Sangiovese Rufine in kleti Selvapiana. Bucerchiale je vino namenjeno dolgemu staranju.

Nagrade in priznanja:
– 94 točk: James Suckling
– 92 točk: Raffaele Vecchione – Winescritic.com
– 90 točk: Cellar Tracker
– 18/20 točk: Vinum magazin

Teža 1,5 kg
Prostornina

0,75 l

Regija

Toskana

Stil vina

Klasično rdeče vino

Priporočena temperatura

16–18 °C

Potencial staranja

neomejeno

Sorta

100 % sangiovese

Letnik

2020

Hiša

Selvapiana

Alkoholna stopnja

14 %

Država

ITALIJA

Barva

Rubinasto rdeča

Vinifikacija

30-dnevna maceracija s spontano fermentacijo v nerjavni posodi pri temperaturah med 28 in 30 °C, 15-mesečno zorenje v francoskih barrique sodih (od tega 10 % novih)

Ujemanje s hrano

jedi z račko, janjetino, svinjetino, divjačino

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Bucerchiale Chianti Rufina Riserva, 2020, Selvapiana, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Selvapiana

Selvapiana velja za eno vidnejših kleti področja Chianti Rufina. Gre za najmanjšo apelacijo v Chiantiju (približno 600 hektarjev), ki pa je zaradi svoje najsevernejše lege tudi med bolj specifičnimi. Hladen veter, ki se vije po dolini reke Sieve vinom daje fineso in eksresijo s katero se lahko enači le nekaj vin območja Chianti Classico. Slevapiana velja za najbolj poznano in spoštovano klet, ki prideluje to specifično različico vin Chianti Rufina. Selvapiana je obenem ena od dveh kleti, ki prideluje vino iz območja Pomino DOC, območja, ki ga je leta 1716 opisal Cosimo III de Medici kot eno boljših za pridelavo tega plemeitega vina. Gre za prvi dekret, ki opisuje lege, načne pridelave in natančno definira sorte iz katerih se lahko prideluje Pomino, Chianti Classico, Chianti Rufina, Carmignano ter Valdarno Superiore in je bil tudi podlaga za pripravo prvih DOC vin v Italiji. Izvleček dekreta, ki opisuje lege Pomino je upodobljen tudi na etiketah tega vina. Federico Giuntini Masseti skrbi za posest, ki se nahaja severno od vasi Pontassieve in je od leta 2003 preumserjena v ekološko predelavo. Kmetija se razteza čez 250 hektarjev od katerih je 60 posajenih s trto (95 % sangiovese), 36 z oljkami, ostalo pa so gozdne površine. Večina vinogradov gleda na zahod, z izjemo njihovega vinograda Bucerchiale iz katerega pridelajo isto imensko vino, ki je njihov paradni konj – ta je usmerjen na jugo zahod. Selvapiana je bila zaradi svoje lokacije zgodovinsko zanimiva, saj je zaradi bližine reke Sieve zrak hladnejši in čistejši. To prednost so izkoriščali Florentinski plemiči, ki so se tja umikali pred vročimi mestnimi poletnimi dnevi. Posest, ki je bila postavljena kot srednjeveški grad z dvema oglednima stolpoma, je najprej spremenil v polento rezidenco Florentinski škof, od njega pa so lastništvo prevzeli bogati trgovci. Leta 1827 je posest prešla v last družine Ginutini, družina bančnikov iz Firenc.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top