Fiano di Avellino Alessandra, 2013, Di Meo S.a.S., 0,75 l

69,00 

Ta fiano je zorel 9 let, predno je prišel na trg, in je prav poseben ponos kleti Di Meo. Prekrasne arome po kamilici, mimozi, bresvki, marelici in medu bodo lepo doplnile tudi kompleksne jedi, kot so testenine z jurčki ali morsko hrano.

Razpoložljivost: 3 na zalogi

01056 01056 Categories ,

Vino Alessandra je dobilo ime po materi bratov Di Meo. Pridelano je iz izbranega grozdja iz vinograda Fiano, ki obkroža vinsko klet Salza Irpina. Rahlo prezorelo grozdje, ročna trgatev, maceracija, fermentacija pri kontrolirani temperaturi in 9 let zorenja, od tega 8 let v inox cisternah in še 1 leto v steklenici. Barva je prekrasna zlato rumena, s pridihom značilnih okusov te sorte, okus je zelo intenziven in obstojen. Na nosu odkrijemo elegantne cvetlične arome: mimoza, kamilica, brnistra ali žuka in sadne note, izraziti sta breskev in marelica. Zaznamo tudi akacijev med, čebelji vosek in rahlo noto dima. Vino je skladno, ima krasno strukturo, lepo svežino in dolgo obstojnost. Priporočene kombinacije s hrano: burrata s surovimi škampi in bottargo, testenine z morsko omako, široki rezanci z jurčki.

Teža 1,5 kg
Barva

Briljantna, zlatorumena

Prostornina

0,75 l

Regija

Kampanija

Stil vina

Bogato belo vino

Priporočena temperatura

12–14 °C

Potencial staranja

10 let in več

Sorta

100% Fiano

Letnik

2013

Hiša

Di Meo

Alkoholna stopnja

13 %

Država

ITALIJA

Vinifikacija

Rahlo prezorelo grozdje, ročna trgatev, maceracija, fermentacija pri kontrolirani temperaturi in 9 let zorenja, od tega 8 let v inox cisternah in še 1 leto v steklenici.

Ujemanje s hrano

Burrata s surovimi škampi in bottargo, testenine z morsko omako, široki rezanci z jurčki.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Fiano di Avellino Alessandra, 2013, Di Meo S.a.S., 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Di Meo

V zgodnjih 80-ih so Erminia, Generoso in Roberto Di Meo od svojih staršev Vittoria in Alessandrine pridobili zgodovinsko posest, ki se nahaja v provinci Avellino, na območju Salza Irpina. Posest, čudovita kmečka hiša iz 18. stoletja, ki je bila nekoč lovska koča princa Caracciola, je obdana z blago klimo in vetrovnimi pobočji. Cilj treh bratov je bil pridelati vina iz najbolj razširjenih avtohtonih sort v Irpiniji, kot so fiano, greco, aglianico in coda di volpe, ter promovirati vrednost kulturne in regionalne tradicije. Tako se je družina odločila zasaditi vinograde in leta 1986 se je rodila klet Di Meo. Enološki projekt bratov Di Meo se je razvijal zelo hitro: poleg pridelave vin na najboljših območjih pokrajine so začeli proizvajati tudi žgane pijače in druge irpinske izdelke ter se v nekaj letih zagotovo postavili v eno najuglednejših vinskih kleti v regiji. Danes podjetje vodita Roberto, enolog, vinar in vodja prodaje, ter Generoso, promotor "Di Meo Vini ad Arte", projekta za izboljšanje in širjenje kulturne dediščine Irpinije in Kampanije po vsem svetu. Azienda Agricola Di Meo, ki se nahaja 15 km vzhodno od Avellina, leži med gorama Picentini in Partenio, v osrčju Irpinije, med vasicama Salza Irpina in Parolise. Posest obsega približno 25 hektarjev, od katerih je večina vinogradov, košček zemlje pa je namenjen stari lovski koči, ki je danes razkošna podeželska rezidenca, namenjena dogodkom. V rezidenci je tudi glavna pisarna in klet, kjer pridelujejo in hranijo vina in likerje. Trenutno proizvajajo 15 etiket vina. Vinu dela družbo omejena proizvodnja žganja iz ene sorte grozda (fiano, greco in aglianico); ponudbo pa dopolnjujeta 25 let staran Brandy in dva tradicionalna družinska likerja: »Ratafià di Nonna Erminia«, prefinjena mešanica zelišč in aglianica, ter »Schiaccianoci«, izvirna različica slavnega orehovega likerja Nocino.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top