Goli breg beli, 2018, Fedora, 0,75 l

22,00 

Goli breg beli iz kleti Fedora je odlično belo vino iz vrst lokalnih in avtohtonih vipavskih sort. Kompleksnejše belo vino, ki lepo pospremi tudi kompleksnejše jedi in naredi piko na i krasni večerji.

Razpoložljivost: 6 na zalogi

00171 00171 Categories , Tag

Goli breg beli je zvrst lokalnih in avtohtonih vipavskih sort, tako imenovani Vipavec. Nežne zlatorumene barve. Cvetica je poudarjena, nekoliko dozorela, balzamična, po smoli, borovcih, maslu, kvasu ter lepo mero sadnih zaznav, kot so suhe marelice in v ozadju rozine.

Grozdje je ročno pobrano iz enega ekološko obdelanega terasastega vinograda, v katerem so vse sorte zasajene skupaj. Vinifikacija na lastnih kvasovkah, do 21 dni dolge maceracije, zorenje v lesu in betonskih jajcih brez prisotnosti žvepla, so v kombinaciji z lapornato opokasto podlago z morskimi sedimenti in burjo pravi izraz terroirja Vipavskih brd.

Teža 1,5 kg
Regija

Vipavska dolina

Sorta

rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela

Hiša

Fedora

Alkoholna stopnja

12 %

Priporočena temperatura

8–10 °C

Država

SLOVENIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Bogato belo vino

Letnik

2018

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

ročna trgatev, spontana fermentacija, brez dodanih kvasovk, maceracija 7-21 dni, brez žveplanja do stekleničenja, 20 mesecev v akacijevih in hrastovih sodih, ter betonskih jajcih

Ujemanje s hrano

dolgo zorjeni siri, riba na žaru, divjačina

Barva

Zlato rumena

Fedora

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto. V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke. Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top