Cotes Du Jura Savagnin, 2015, Domaine Rolet, 0,75 l

34,00 

Okusite vino karakterja in kompleksnosti, ki ga označuje oksidativen princip pridelave. Vino 5 let zori v hrastovih sodih brez kakršnega koli dotakanja.

Razpoložljivost: 24 na zalogi

00828 00828 Categories , Tag

Vino karakterja in kompleksnosti, ki ga označuje. oksidativen princip pridelave. Vino 5 let zori v hrastovih sodih brez kakršnega koli dotakanja. Posledično pridobi značilne oksidativne arome, predvsem pa intenziven in dolg pookus.
Vino z zlatorumeno barvo in poudarjeno gostoto. Intenzvinih arom, ki prikličejo presušeno rumeno in tropsko sadje, nadjemo tudi seno, med, kandirane citruse, oreščke in šampinjone. Vino z intenzivnim okusom, deluje mehkobno, s poudarjeno svežino in mineralnostjo. V pookusu zaznamo suho marelico, pražene mandlje, med ter rahlo dimno noto. Strukturno vino, elegantne in dolge obstojnosti.

Teža 1,5 kg
Regija

Jura

Sorta

100 % savagnin

Hiša

Domaine Rolet

Alkoholna stopnja

13.5 %

Priporočena temperatura

8–10 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

10–15 let

Stil vina

Bogato belo vino

Letnik

2015

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Ročno obrano, 5 let v nepolnih hrastovih sodih, oksidativen princip zorenja

Ujemanje s hrano

Siri, foie gras, lešnikov tart

Barva

Zlato rumena

Domaine Rolet

Domaine Rolet velja za eno vodilnih vinskih vinskih hiš francoske dežele Jura. Njihovo poslanstvo je ponuditi vina, ki odražajo bogatost terrorirja skozi edinstvene vinske sorte, ki jih najdemo zgolj tu. Tako njihov sortni sestav tvorijo beli savagnin (prestižna sorta s katero pridelujejo oksidativni Vin Jaune) in chardonnay (najbolj zasajena sorta v Jura) med rdečimi pa trosseau, poulsard in modri pinot. Posestvo je plod prizadevanja treh družin z bogato tradicijo vinogradništva, gostinstva in podjetništva; Devillard (vinogradniška družina iz Burgundije, 5. generacija in lastniki Château de Chamirey v Mercurey, Domaine des Perdrix v Côte de Nuits, Domaine de la Ferté v Givry in Domaine de la Garenne v Mâconnais), Flambert (več generacij hotelirjev) in Dupuis (podjetniki). Domaine Rolet slavi po rdečih sortnih vinih, za katera so se uveljavili kot pravi pionirji. Tudi zaradi tega jih spoštujejo svetovni in domači ljubitelji, connoissieurji in ugledni vinski kritiki. Spoštovanje, ki so si ga prislužili skozi strogo skrb za vinograde, nizke obremenitve trt in obiranjem optimalno dozorelega grozdja. Trenutno obdelujejo 65 hektarjev vinogradov, od tega se jih 40 nahaja v Arbois, 23 na Côtes du Jura, 2,43 v prestižni apelaciji l’Etoile in 32 arov v Château-Chalon. Vinograde obdelujejo po principih nizke intervencije, kar nekaj jih je tudi v procesu ekološkega certificiranja. Povprečna startost njihovih trt znaša spoštljivih 45 let.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top