Arbois Blanc Tradition, 2014, Domaine Rolet, 0,75 l

23,90 

Spoznajte izjemnega predstavnika združitve tradicionalne sorte savagnin s chardonneyem, ki je najbolj zasajena sorta v pokrajini Jura. Obe vini sta pridelani ločeno in zorita 4 leta v nepolnih hrastovih sodih. Savagnin zori v barrique sodčkih in razvije flor, medtem ko chardonnay zori v velikih sodih foudre.

Razpoložljivost: 17 na zalogi

00211 00211 Categories , Tag

Izjemen predstavnik združitve tradicionalne sorte savagnin s chardonneyem, ki je najbolj zasajena sorta v pokrajini Jura. Obe vini sta pridelani ločeno in zorita 4 leta v nepolnih hrastovih sodih. Savagnin zori v barrique sodčkih in razvije flor, medtem ko chardonnay zori v velikih sodih foudre. Po združitvi vino zori še 18 mesecev v nerjavni posodi pred stekleničenjem.

Vino slamnato zlatorumene barve in poudarjene gostote. Zaznavamo arome marcipana, kvasa, lešnikov, pa suhega rumenega jabolka in limone, slame, pečenega kruha, javorjevega sirupa, toffeeja, šampinjonov, tudi medu in mokrega kamna. Okus je intenziven, strukturiran. Svežina in mineralnost sta poudarjeni. Ponovijo se zaznave suhega sadja, toffeeja, medu, šampinjonov in mineralnosti v pookusu, ki je strukturiran in zelo dolg.

Teža 1,5 kg
Regija

Jura

Sorta

50 % savagin, 50 % chardonnay

Hiša

Domaine Rolet

Alkoholna stopnja

13 %

Priporočena temperatura

8–10 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Bogato belo vino

Letnik

2014

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Ročno obrano grozdje, 4 leta v nepolnih hrastovih sodih, oksidativen princip zorenja

Ujemanje s hrano

Ročno obrano grozdje, 4 leta v nepolnih hrastovih sodih, oksidativen princip zorenja

Barva

Slamnato rumena

Domaine Rolet

Domaine Rolet velja za eno vodilnih vinskih vinskih hiš francoske dežele Jura. Njihovo poslanstvo je ponuditi vina, ki odražajo bogatost terrorirja skozi edinstvene vinske sorte, ki jih najdemo zgolj tu. Tako njihov sortni sestav tvorijo beli savagnin (prestižna sorta s katero pridelujejo oksidativni Vin Jaune) in chardonnay (najbolj zasajena sorta v Jura) med rdečimi pa trosseau, poulsard in modri pinot. Posestvo je plod prizadevanja treh družin z bogato tradicijo vinogradništva, gostinstva in podjetništva; Devillard (vinogradniška družina iz Burgundije, 5. generacija in lastniki Château de Chamirey v Mercurey, Domaine des Perdrix v Côte de Nuits, Domaine de la Ferté v Givry in Domaine de la Garenne v Mâconnais), Flambert (več generacij hotelirjev) in Dupuis (podjetniki). Domaine Rolet slavi po rdečih sortnih vinih, za katera so se uveljavili kot pravi pionirji. Tudi zaradi tega jih spoštujejo svetovni in domači ljubitelji, connoissieurji in ugledni vinski kritiki. Spoštovanje, ki so si ga prislužili skozi strogo skrb za vinograde, nizke obremenitve trt in obiranjem optimalno dozorelega grozdja. Trenutno obdelujejo 65 hektarjev vinogradov, od tega se jih 40 nahaja v Arbois, 23 na Côtes du Jura, 2,43 v prestižni apelaciji l’Etoile in 32 arov v Château-Chalon. Vinograde obdelujejo po principih nizke intervencije, kar nekaj jih je tudi v procesu ekološkega certificiranja. Povprečna startost njihovih trt znaša spoštljivih 45 let.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top