Arbois Savagnin Vin Jaune, 2011, Domaine Rolet, 0,75 l

47,50 

Okusite vino, ki se ga upravičeno drži naziv “Kralj med vini” oz. “Vino kraljev”. Pridelano iz avtohtone sorte savagnin po principih, ki nasprotujejo najosnovnejšim enološkim zakonitostim: 6 let in 3 mesece zori v nepolnih hrastovih sodih, brez ouillage (dolivanja).

Razpoložljivost: 37 na zalogi

00213 00213 Categories , Tag

Vino, ki se ga upravičeno drži naziv “Kralj med vini” oz “Vino kraljev”. Pridelano iz avtohtone sorte savagnin, po principih, ki nasprotujejo najosnovnejšim enološkim zakonitostim: 6 let in 3 mesece zori v nepolnih hrastovih sodih, brez ouillage (dolivanja). S tem se na njegovi površini razvije tanka plast flora, ki vinu doda izdaten karakter in aromo. Vino nato ustekleničijo v steklenico posebne oblike in volumna, ki jo imenujejo Clavelin. S svojimi 62 cl ponazarja, koliko vina je skozi dolgo dozorevanje ostalo iz osnovnega litra vina.

Vin Jaune se upravičeno ponaša kot eno izmed vin z najdlje obstojnim okusom in izjemnim potencialom za staranje, ki lahko doseže 100 in več let. Najstarejši letnik vina tega stila, ki je bil prodan leta 2018 se je ponašal z letnico 1744.

Vino se ponaša z oljnato teksturo, ekstraktne zlatorumene barve. Cvetica je intenzivna in spomni na zeleni oreh, pražene mandlje in lešnike, kvas, suho jabolko in marelico, tudi ananasove krhlje, pa med, kandirane citruse, janež, šampinjone, obenem ponudi note dima in soli. V ustih deluje intenzivno, živahne svežine in slanosti, ki kar traja in traja. Ponovijo se arome prezrelega in suhega sadja, pa šampinjonov, dima, kandiranih citrusov in soli. Elegantno vino, ki ga brez težav uživamo samostojno, ali pa pospremimo ob jedeh iz sladkovodne ribe, perutnine, fazana, goloba, pa tudi azijski ali orientalski kuhinji.

Teža 1,5 kg
Regija

Jura

Sorta

100 % savagnin

Hiša

Domaine Rolet

Alkoholna stopnja

14.5 %

Potencial staranja

neomejeno

Stil vina

Desertno belo vino

Letnik

2011

Prostornina

0,62 l

Priporočena temperatura

14–16 °C

Država

FRANCIJA

Vinifikacija

Ročno trgano grozdje, 6 let in 3 mesece v nepolnih hrastovih sodih pod florom, oksidativno zorenje

Ujemanje s hrano

Eksotične in azijske jedi, divjačina, pečenke

Barva

Zlato rumena

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Arbois Savagnin Vin Jaune, 2011, Domaine Rolet, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Domaine Rolet

Domaine Rolet velja za eno vodilnih vinskih vinskih hiš francoske dežele Jura. Njihovo poslanstvo je ponuditi vina, ki odražajo bogatost terrorirja skozi edinstvene vinske sorte, ki jih najdemo zgolj tu. Tako njihov sortni sestav tvorijo beli savagnin (prestižna sorta s katero pridelujejo oksidativni Vin Jaune) in chardonnay (najbolj zasajena sorta v Jura) med rdečimi pa trosseau, poulsard in modri pinot. Posestvo je plod prizadevanja treh družin z bogato tradicijo vinogradništva, gostinstva in podjetništva; Devillard (vinogradniška družina iz Burgundije, 5. generacija in lastniki Château de Chamirey v Mercurey, Domaine des Perdrix v Côte de Nuits, Domaine de la Ferté v Givry in Domaine de la Garenne v Mâconnais), Flambert (več generacij hotelirjev) in Dupuis (podjetniki). Domaine Rolet slavi po rdečih sortnih vinih, za katera so se uveljavili kot pravi pionirji. Tudi zaradi tega jih spoštujejo svetovni in domači ljubitelji, connoissieurji in ugledni vinski kritiki. Spoštovanje, ki so si ga prislužili skozi strogo skrb za vinograde, nizke obremenitve trt in obiranjem optimalno dozorelega grozdja. Trenutno obdelujejo 65 hektarjev vinogradov, od tega se jih 40 nahaja v Arbois, 23 na Côtes du Jura, 2,43 v prestižni apelaciji l’Etoile in 32 arov v Château-Chalon. Vinograde obdelujejo po principih nizke intervencije, kar nekaj jih je tudi v procesu ekološkega certificiranja. Povprečna startost njihovih trt znaša spoštljivih 45 let.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top