Chardonnay The Last Waltz, 2018, Fedora, 0,75 l

25,00 

Kupite lepo belo vino chardonnay iz kleti Fedora. Vino iz Vipavske doline je elegantno in kulinarično. Pričaralo bo piko na i vašemu obroku in zaokrožilo vaše druženje.

Razpoložljivost: 1 na zalogi

00169 00169 Categories , Tag

Srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je zrela, umirjena, a pestra. Zreli rumeni sadeži, borove iglice, maslo, karamela. Zelo lepo sestavljeno, prepleteno. Suho v ustih, kisline so zmerne. Vino srednjega telesa, z lepo oljnato teksturo. Karakter v ustih je dobro poudarjen, vztrajen.

Teža 1,5 kg
Regija

Vipavska dolina

Sorta

chardonnay

Hiša

Fedora

Alkoholna stopnja

13.5 %

Priporočena temperatura

6–8 °C

Država

SLOVENIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Sveže belo vino

Letnik

2017

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Spontana fermentacija, brez dodanih kvasovk, polovica prešana po kratkti maceraciji, druga polovica po 2-4 dneh maceracije. Brez žveplanja do stekleničenja.

Ujemanje s hrano

jedi na osnovi gob, školjk in tartufov, jagnjetina, perutnina

Barva

Zlato rumena

Fedora

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto. V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke. Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top