Marany Rdeče, 2021, Tomac, 0,75 l

28,50 

Spoznajte prvi, biodinamično pridelan modri pinot iz Hrvaške, ki je fermentiral v glinenih posodah. Gre za elegantno vino, ki svoje zaznave dozira prefinjeno, z občutkom.

Razpoložljivost: 5 na zalogi

00988 00988 Categories , , Tags ,

Marany rdeče je prvi, biodinamično pridelan modri pinot iz Hrvaške, ki je fermentiral v glinenih posodah. Po 4 tedenski maceraciji s spontano fermentacijo je vino dobro leto zorelo v 2.000 litrskih hrastovih sodih, zatem je bilo ustekleničeno brez filtracije.
Rdeči Marany deluje predvsem vinsko, sadnost je tu v ozadju. Zaznavamo zlasti začimbnost, črni poper, pa noto lesa, zelišč in dima, šele zatem pridejo do izraza slive in črno jagodičevje. Gre za elegantno vino, ki svoje zaznave dozira prefinjeno, z občutkom. Strukturirano vino, ki deluje sveže in privlačno svilnato. Elegantno vino dolge obstojnosti.

Teža 1,5 kg
Barva

Rubinasto rdeča

Prostornina

0,75 l

Regija

Kontinentalna Hrvaška

Stil vina

Klasično rdeče vino

Priporočena temperatura

16–18 °C

Potencial staranja

5–10 let

Sorta

100 % modri pinot

Letnik

2021

Hiša

Tomac

Alkoholna stopnja

12 %

Država

HRVAŠKA

Vinifikacija

4 tedne maceracije s spontano fermentacijo v glineni posodi, skoraj 2 leti zorenja v velikih hrastovih sodih.

Ujemanje s hrano

Testenine in svaljki z mesno omako, lasagna, mastna bela riba, pa tudi ribje jedi z azijskim ali orientalskim pridihom.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Marany Rdeče, 2021, Tomac, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tomac

Vinogradi družine Tomac ležijo na pobočjih vinogradov Plešivica-Okić, na čudovitih legah v obliki amfiteatra, obrnjenih proti jugu. Družina Tomac se ukvarja z vinarstvom že več kot 100 let, v lasti imajo 9 hektarjev vinogradov, zasajenih s sortami renski rizling, chardonnay, sauvignon, rumeni plavec, rdeči veltlinec, modri pinot in drugimi starimi plešivskimi sortami. Vsa vina so pridelana izključno iz grozdja lastnih vinogradov, ki so starejši od 80 let. Glavnino njihove ponudbe obsegajo peneča vina (približno 70 %), mirna vina in bela macerirana vina, zorjena v gruzinskih amforah – kvevrih. Njihova edinstvenost se kaže že pri vinifikaciji, saj uporabljajo zgolj hrastove sode in glineno posodo. Vsa vina fermentirajo z avtohtonimi, lastnimi kvasovkami. Letno pridelajo približno 50.000 steklenic. Pridelava vina v amforah je izjemno redka, saj je sama izdelava posode pravo umetniško delo. Vsaka amfora je izdelana ročno na Kavkazu. Pravih starih mojstrov za izdelavo amfor je le nekaj, zunaj gruzinske meje je obstaja le ducat vinarjev, ki posedujejo amfore in v njih zorijo vina. Družina Tomac je ena izmed njih. Skupno imajo 9 amfor, v katerih fermentirajo večinoma vsa mirna bela vina in modri pinot. Za družino vinarstvo pomeni življenje, je ljubezen do narave, vinske trte in vina kot rezultat skupnih moči. Tomac vina so iskrena in kot taka prepoznavna na hrvaški vinski sceni in v svetu. Leta 2018 so v sodelovanju z najboljšo italijansko učiteljico biodinamike Michele Lorenzetti začeli uporabljati biodinamiko za vse njihove vinograde in tako postali edina biodinamična klet na hrvaškem. V vinogradu in kleti so vedno delovali po načelih naravne pridelave, pravijo pa, da je bila usmeritev v biodinamično pridelavo njihova najboljša življenjska odločitev. Naj vas pristnost, inetnzivnost in eleganca vin Tomac očarajo tako kot so nas.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top