Nič dodano, nič odvzeto. Vino je nežne rožnate barve. Penjenje je razmeroma burno ob drobnih mehurčkih. Cvetica je mladostna, diši po jagodičevju, izstopajo maline. Nežna, zelo pitna penina.
Pet-Nat je okrajšava za francoski izraz petillant-naturelle, metoda pridelave se imenuje tudi »methode ancestrale«. To je naravno peneče vino, ki ga napolnijo v steklenice, še preden se konča prvo vrenje in tako omogočijo tvorjenje mehurčkov iz naravnih sladkorjev, ki so prisotni v grozdju.
Žvepla ne dodajajo in vina ne filtrirajo. Usedlina, ki ostane v steklenici, vinu zagotavlja obstojnost.
Ta starodavna metoda je po eni strani zelo enostavna, po drugi strani pa zaradi nepredvidljivosti končnega rezultata tudi ena od najtežjih.
Rezultat je rustikalno in hkrati nežno, iskrivo in zelo sadno peneče vino, ki je izjemen odraz svojega terroirja.