Pet nat rose, 2021, Fedora, 0,75 l

16,00 

Uživajte v biodinamično pridelanem rose Pet Natu iz kleti Fedora. Z nizkim alkoholom in potencialom za odlično spremljavo poletnih krožnikov je ta osvežujoči pet nat odličen za tople poletne dni.

Razpoložljivost: 2 na zalogi

00165 00165 Categories , Tags ,

Nič dodano, nič odvzeto. Vino je nežne rožnate barve. Penjenje je razmeroma burno ob drobnih mehurčkih. Cvetica je mladostna, diši po jagodičevju, izstopajo maline. Nežna, zelo pitna penina.

Pet-Nat je okrajšava za francoski izraz petillant-naturelle, metoda pridelave se imenuje tudi »methode ancestrale«. To je naravno peneče vino, ki ga napolnijo v steklenice, še preden se konča prvo vrenje in tako omogočijo tvorjenje mehurčkov iz naravnih sladkorjev, ki so prisotni v grozdju.
Žvepla ne dodajajo in vina ne filtrirajo. Usedlina, ki ostane v steklenici, vinu zagotavlja obstojnost.

Ta starodavna metoda je po eni strani zelo enostavna, po drugi strani pa zaradi nepredvidljivosti končnega rezultata tudi ena od najtežjih.
Rezultat je rustikalno in hkrati nežno, iskrivo in zelo sadno peneče vino, ki je izjemen odraz svojega terroirja.

Teža 1,5 kg
Regija

Vipavska dolina

Sorta

50 % refošk, 50 % laški rizling

Hiša

Fedora

Alkoholna stopnja

12 %

Priporočena temperatura

4–6 °C

Država

SLOVENIJA

Stil vina

Lažje peneče vino

Letnik

2020

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

spontana fermentacija na lastnih kvasovkah, brez dodanega žvepla, primarna fermentacija se konča v steklenicah

Ujemanje s hrano

Sushi, dimljen losos, škampi, brie

Potencial staranja

do 5 let

Barva

Rožnata

Fedora

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto. V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke. Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top