Pet Nat Rose, 2021, Tomac, 0,75 l

22,00 

Okustie Tomac Pet-nat rožnato češnjeve barve. S predvsem sadnimi aromami maline, brusnice, češnje, rahlo noto masla in podrasti. Kljub nizkemu alkoholu je vino strukturirano, intenzivno in prijetno osvežujoče.

Razpoložljivost: 26 na zalogi

00991 00991 Categories , Tag

Pet Nat Rose je pridelan po metodi Ancestralle, ki izvira iz jugozahoda Francije. Mošt modrega pinoja, ko še fermentira ujamejo v steklenico, jo zaprejo s kronskim zamaškom in pustijo, da povre do konca. Tako dobimo peneče vino, ki ima rožnato češnjevo barvo. Arome so predvsem sadne, zaznamo malino, brusnico, češnjo, rahlo masleno noto in podrast. Kljub nizkemu alkoholu je vino strukturirano, intenzivno in prijetno osvežujoče. Odlikuje ga dolg pookus in mineralnost, ki odraža pravi terroir Plešivice.

Teža 1,5 kg
Barva

Rožnata

Prostornina

0,75 l

Regija

Kontinentalna Hrvaška

Stil vina

Lažje peneče vino

Priporočena temperatura

4–6 °C

Potencial staranja

do 5 let

Sorta

100 % modri pinot

Letnik

2021

Hiša

Tomac

Alkoholna stopnja

11 %

Država

HRVAŠKA

Vinifikacija

Fermentirajoči mošt modrega pinota ustekleničijo in zaprejo s kronskim zamaškom.

Ujemanje s hrano

Škampov tatar, carpaccio bele ribe, sashimi, testenine s paradižnikovo omako.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Pet Nat Rose, 2021, Tomac, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tomac

Vinogradi družine Tomac ležijo na pobočjih vinogradov Plešivica-Okić, na čudovitih legah v obliki amfiteatra, obrnjenih proti jugu. Družina Tomac se ukvarja z vinarstvom že več kot 100 let, v lasti imajo 9 hektarjev vinogradov, zasajenih s sortami renski rizling, chardonnay, sauvignon, rumeni plavec, rdeči veltlinec, modri pinot in drugimi starimi plešivskimi sortami. Vsa vina so pridelana izključno iz grozdja lastnih vinogradov, ki so starejši od 80 let. Glavnino njihove ponudbe obsegajo peneča vina (približno 70 %), mirna vina in bela macerirana vina, zorjena v gruzinskih amforah – kvevrih. Njihova edinstvenost se kaže že pri vinifikaciji, saj uporabljajo zgolj hrastove sode in glineno posodo. Vsa vina fermentirajo z avtohtonimi, lastnimi kvasovkami. Letno pridelajo približno 50.000 steklenic. Pridelava vina v amforah je izjemno redka, saj je sama izdelava posode pravo umetniško delo. Vsaka amfora je izdelana ročno na Kavkazu. Pravih starih mojstrov za izdelavo amfor je le nekaj, zunaj gruzinske meje je obstaja le ducat vinarjev, ki posedujejo amfore in v njih zorijo vina. Družina Tomac je ena izmed njih. Skupno imajo 9 amfor, v katerih fermentirajo večinoma vsa mirna bela vina in modri pinot. Za družino vinarstvo pomeni življenje, je ljubezen do narave, vinske trte in vina kot rezultat skupnih moči. Tomac vina so iskrena in kot taka prepoznavna na hrvaški vinski sceni in v svetu. Leta 2018 so v sodelovanju z najboljšo italijansko učiteljico biodinamike Michele Lorenzetti začeli uporabljati biodinamiko za vse njihove vinograde in tako postali edina biodinamična klet na hrvaškem. V vinogradu in kleti so vedno delovali po načelih naravne pridelave, pravijo pa, da je bila usmeritev v biodinamično pridelavo njihova najboljša življenjska odločitev. Naj vas pristnost, inetnzivnost in eleganca vin Tomac očarajo tako kot so nas.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top