Pinela 365, 2021, Fedora, 0,75 l

21,00 

Osvežujoča pinela, avtohtona zvrst iz Vipavske doline narejena po biodinamičnih metodah. Lepa spremljava testeninam z lahko omako, morskim. jedem in zelenjavnim predjedem.

Razpoložljivost: 8 na zalogi

01005 01005 Categories , Tag

Pinela je avtohtona sorta, ki jo lahko le redko okušamo, saj uspeva v zelo omejenih količinah in zgolj v Vipavski dolini. Prvič je bila na vipavskih tleh omenjena leta 1324, sicer pa je povsem prilagojena tamkajšnjim klimatskih razmeram.
Pinela 365 Fedora je igriva, lahkotna, sadna. Je vino za sprostitev in užitek. Vinska etiketa pripoveduje zgodbo o luninem koledarju, po katerem se ravnajo pri delu v vinogradu in kleti.
Vino je nežne zlatorumene barve. Ima svojevrsten, prepoznaven, nežen sortni vonj cvetličnega in sadnega značaja. Vino premore izjemno elegantno teksturo, zelo je prijetno na otip, nenavadnega aromatičnega profila.

Teža 1,5 kg
Barva

Zlato rumena

Prostornina

0,75 l

Regija

Vipavska dolina

Stil vina

Sveže belo vino

Priporočena temperatura

6–8 °C

Potencial staranja

do 5 let

Sorta

100% pinela

Letnik

2021

Hiša

Fedora

Alkoholna stopnja

13 %

Država

SLOVENIJA

Vinifikacija

Spontana fermentacija, krajša maceracija enega dela drozge, ter 5 dni maceracije drugega dela. Brez žveplanja do stekleničenja.

Ujemanje s hrano

raki, testenine, solate

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Pinela 365, 2021, Fedora, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fedora

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto. V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke. Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top