Pjenušac Rose, 2022, Tomac, 0,75 l

25,00 

Spoznajte rosé peneče vino z intenzivnejšo barvo in aromami po jagodi, malini, češnji, skorji pomaranče, pa tudi rahlo noto humusa in praproti, ki se jima primeša nota po maslu in kruhovi skorji.

Razpoložljivost: 10 na zalogi

00990 00990 Categories , Tag

Peneče vino pridelano iz 100 % modrega pinoja, po metodi saignée. Gre za metodo, pri kateri se del mošta, ko pridobi intenzivnejšo barvo loči od preostalega dela in vinificira posebej. Na ta način pridobimo rosé vina z intenzivnejšo barvo in aromami po jagodi, malini, češnji, skorji pomaranče, pa tudi rahlo noto humusa in praproti, ki se jima primeša nota po maslu in kruhovi skorji. Vino intenzivnega in osvežujočega okusa, strukture in dolge obstojnosti, ki ga dela prikladnega za spajanje z različnimi jedi.

Teža 1,5 kg
Barva

Rožnata

Prostornina

0,75 l

Regija

Kontinentalna Hrvaška

Stil vina

Lažje peneče vino

Priporočena temperatura

4–6 °C

Potencial staranja

do 5 let

Sorta

100 % modri pinot

Letnik

2022

Hiša

Tomac

Alkoholna stopnja

12.5 %

Država

HRVAŠKA

Vinifikacija

Pridelano po saignee metodi, spontana fermentacija osnovnega vina, s 24 mesečnim zorenjem in sekundarno fermentacijo v steklenici.

Ujemanje s hrano

Surovi škampi, ceviche, brancinov carpaccio, morski list na žaru.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Pjenušac Rose, 2022, Tomac, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tomac

Vinogradi družine Tomac ležijo na pobočjih vinogradov Plešivica-Okić, na čudovitih legah v obliki amfiteatra, obrnjenih proti jugu. Družina Tomac se ukvarja z vinarstvom že več kot 100 let, v lasti imajo 9 hektarjev vinogradov, zasajenih s sortami renski rizling, chardonnay, sauvignon, rumeni plavec, rdeči veltlinec, modri pinot in drugimi starimi plešivskimi sortami. Vsa vina so pridelana izključno iz grozdja lastnih vinogradov, ki so starejši od 80 let. Glavnino njihove ponudbe obsegajo peneča vina (približno 70 %), mirna vina in bela macerirana vina, zorjena v gruzinskih amforah – kvevrih. Njihova edinstvenost se kaže že pri vinifikaciji, saj uporabljajo zgolj hrastove sode in glineno posodo. Vsa vina fermentirajo z avtohtonimi, lastnimi kvasovkami. Letno pridelajo približno 50.000 steklenic. Pridelava vina v amforah je izjemno redka, saj je sama izdelava posode pravo umetniško delo. Vsaka amfora je izdelana ročno na Kavkazu. Pravih starih mojstrov za izdelavo amfor je le nekaj, zunaj gruzinske meje je obstaja le ducat vinarjev, ki posedujejo amfore in v njih zorijo vina. Družina Tomac je ena izmed njih. Skupno imajo 9 amfor, v katerih fermentirajo večinoma vsa mirna bela vina in modri pinot. Za družino vinarstvo pomeni življenje, je ljubezen do narave, vinske trte in vina kot rezultat skupnih moči. Tomac vina so iskrena in kot taka prepoznavna na hrvaški vinski sceni in v svetu. Leta 2018 so v sodelovanju z najboljšo italijansko učiteljico biodinamike Michele Lorenzetti začeli uporabljati biodinamiko za vse njihove vinograde in tako postali edina biodinamična klet na hrvaškem. V vinogradu in kleti so vedno delovali po načelih naravne pridelave, pravijo pa, da je bila usmeritev v biodinamično pridelavo njihova najboljša življenjska odločitev. Naj vas pristnost, inetnzivnost in eleganca vin Tomac očarajo tako kot so nas.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top