Zelen, 2021, Fedora, 0,75 l

20,00 

Vino je po biodinamičnih metodah narejeno iz avtohtone sorte zelen s privlačno karamelno noto.Odličen spremljevalec solat in predjedi, školjk, rib, perutnine in teletine.

Razpoložljivost: 10 na zalogi

00942 00942 Categories , Tag

Vino globlje zlatorumene barve. Cvetica je poudarjena, dozorela, po kavi, karameli, tudi nekoliko balzamično. Nežne sortne note so prikrite. Suho v ustih, nižjih do zmernih kislin, premore tudi nežen taninski oprijem.

Teža 1,5 kg
Prostornina

0,75 l

Regija

Vipavska dolina

Stil vina

Bogato belo vino

Priporočena temperatura

6–8 °C

Potencial staranja

5–10 let

Sorta

100 % zelen

Letnik

2021

Hiša

Fedora

Alkoholna stopnja

12.5 %

Država

SLOVENIJA

Vinifikacija

Spontana fermentacija na lastnih kvasovkah, 7 dni maceracije, 12 mesecev na drožeh v 1.600 l hrastovih sodih, 4 mesece v betonskih jajcih

Ujemanje s hrano

Solate, školjke, ribe, perutnina, teletina

Barva

Zlato rumena

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Zelen, 2021, Fedora, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fedora

Vina Fedora odražajo terrior, odnos do okolja, strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Zavezali so se k ohranjanju teh starih primorskih sort. Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto. V skladu z načeli biodinamike pri delu v vinogradu in kleti upoštevajo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljajo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme. Verjamejo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (so v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagajo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljajo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljajo orodje in roke. Vinograde so prevzeli od prednikov in je njihov cilj, da jih ohranijo za potomce.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top