Amfora, 2018, Gordia, 0,75 l

20,50 

Uživajte v odličnem belem maceriranem vinu iz kleti Gordia. Večplastnost in kompleksnost Amfore navduši! Arome so bogate, zaznamo suho sadje, kandirane citruse, zelišča, suho cvetje, karamelo in vanilijo. Za še večji užitek v dobri družbi – s hrano ali brez.

Razpoložljivost: 4 na zalogi

00519 00519 Categories , Tag

Bela amfora iz kleti Gordia je zvrst malvazije, sivega pinota in muškata. Po 4 mesecih maceracije v kvevrih (amforah) vino nadaljnjih 12 mesecev zori še v rabljenih sodih.
Barva je globoka jantarna, vino je gosto in v kozarcu žari. Arome so intenzivne, spomnijo na suho sadje: jabolčne krhlje, suhe marelice, kutino, ananasove krhlje in papajo. Sčasoma se razvijejo še arome po kandiranih citrusih – najprej lupina pomaranče, nato limona in rdeča grenivka. Pridružijo se timijan, divja meta in žajbelj, seno in aroma suhega rumenega cvetja in črnega čaja. Vmes se zazna aroma borove smole in grafita. Vse skupaj pa lepo podkrepijo lesne arome po karameli, janeževi zvezdi, vanilji in likviricji.
V ustih je vino toplo in mehko, usta nam prijetno osveži, a jih tik za tem osušijo tanini in mineralnost. Intenziven okus je dolgo obstojen, krepko telo pa izkazuje eleganco okusa.
Gre za harmonično in kompleksno, večplastno vino.

Teža 1,5 kg
Regija

Slovenska Istra

Sorta

malvazija, sivi pinot in muškat

Hiša

Gordia

Alkoholna stopnja

13.5 %

Priporočena temperatura

8–10 °C

Država

SLOVENIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Bogato belo vino

Letnik

2018

Prostornina

0,75 l

Ujemanje s hrano

Kompleksnejše zelenjavne jedi, belo meso, rdeče meso, siri

Barva

Jantarna

Gordia

Vina Gordia, so po razpletu naključij nastala so v vasici Kolobman nad Ankaranom, kjer vinar Andrej Cep obdeluje približno 4 ha ekološko certificiranih vinogradov. Andrej se je po neuspešnem študiju ekonomije vrnil v domačo gostilno in skrbel zlasti za kuho. Kot radovednega in zagnanega mladostnika ga je pot zapeljala na tečaj sommelierjev, na katerem se je prvič spoznal z ekološko pridelanimi in maceriranimi vini. Ta svet ga je tako fasciniral, da sta se z očetom odločila postaviti vinograd v bližnjem bregu. Sedaj Andrej vsa vina prideluje v sobivanju z naravo, vina spontano fermentirajo, vinogradi pa so ekološko certificirani. V letu 2021 so sovje domovanje preuredili in sedaj lahko ponudijo svojim gostom tudi prenočitev. Tako lahko breskrbno uživajo na terasi, ki nudi čudovit razgled na Koprski zaliv. Ime Gordia izvira iz starega lokalnega imena za vasico Kolomban.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top