Campania Falanghina, 2022, Di Meo S.a.S., 0,75 l

22,60 

Eleganca, prekrasne sadne arome in obstojen pookus: spoznajte sorto fiano! Svojevrsten in osvežujoč, a eleganten, bo super spremljava kremnim jedem in mehkim sirom.

Razpoložljivost: 38 na zalogi

01051 01051 Categories ,

Zgodovina sorte fiano v Kampaniji sega daleč nazaj, še v čase starih Rimljanov. Iz fiana naj bi Rimljani namreč pridelovali slovito vino Apianum in še danes je v Kampaniji na etiketo fiana po zakonu dovoljeno napisati Apianum. Barva vina je slamnato rumena, arome pa so zelo intenzivne: sadne, predvsem breskev, liči in citrusi, zavohamo tudi mineralnost. Na okusu je vino uravnoteženo, elegantno in zelo obstojno. Vino se bo lepo spojilo s krompirjevo pito ali katerokoli drugo slano pito, pečenim sirom brie in kremnimi jedmi, kot so npr. ravioli z rikoto in špinačo.

Teža 1,5 kg
Barva

Briljantna rumena slamnata

Prostornina

0,75 l

Regija

Kampanija

Stil vina

Bogato belo vino

Priporočena temperatura

6–8 °C

Potencial staranja

10 let in več

Sorta

100 % Falanghina

Letnik

2022

Hiša

Di Meo

Alkoholna stopnja

13 %

Država

ITALIJA

Tip kozarca

2022

Ujemanje s hrano

Slane pite, ravioli s sirom in špinačo, pečeni brie, sicer pa kremne, škrobnate jedi

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Campania Falanghina, 2022, Di Meo S.a.S., 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Di Meo

V zgodnjih 80-ih so Erminia, Generoso in Roberto Di Meo od svojih staršev Vittoria in Alessandrine pridobili zgodovinsko posest, ki se nahaja v provinci Avellino, na območju Salza Irpina. Posest, čudovita kmečka hiša iz 18. stoletja, ki je bila nekoč lovska koča princa Caracciola, je obdana z blago klimo in vetrovnimi pobočji. Cilj treh bratov je bil pridelati vina iz najbolj razširjenih avtohtonih sort v Irpiniji, kot so fiano, greco, aglianico in coda di volpe, ter promovirati vrednost kulturne in regionalne tradicije. Tako se je družina odločila zasaditi vinograde in leta 1986 se je rodila klet Di Meo. Enološki projekt bratov Di Meo se je razvijal zelo hitro: poleg pridelave vin na najboljših območjih pokrajine so začeli proizvajati tudi žgane pijače in druge irpinske izdelke ter se v nekaj letih zagotovo postavili v eno najuglednejših vinskih kleti v regiji. Danes podjetje vodita Roberto, enolog, vinar in vodja prodaje, ter Generoso, promotor "Di Meo Vini ad Arte", projekta za izboljšanje in širjenje kulturne dediščine Irpinije in Kampanije po vsem svetu. Azienda Agricola Di Meo, ki se nahaja 15 km vzhodno od Avellina, leži med gorama Picentini in Partenio, v osrčju Irpinije, med vasicama Salza Irpina in Parolise. Posest obsega približno 25 hektarjev, od katerih je večina vinogradov, košček zemlje pa je namenjen stari lovski koči, ki je danes razkošna podeželska rezidenca, namenjena dogodkom. V rezidenci je tudi glavna pisarna in klet, kjer pridelujejo in hranijo vina in likerje. Trenutno proizvajajo 15 etiket vina. Vinu dela družbo omejena proizvodnja žganja iz ene sorte grozda (fiano, greco in aglianico); ponudbo pa dopolnjujeta 25 let staran Brandy in dva tradicionalna družinska likerja: »Ratafià di Nonna Erminia«, prefinjena mešanica zelišč in aglianica, ter »Schiaccianoci«, izvirna različica slavnega orehovega likerja Nocino.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top