Chablis, 2022, Domaine Bersan, 0,75 l

27,50 

Sever Burgundije, povprečna starost trt 40 let. Rahlo priprt nos, ki kaže na note citrusov – limone, roza grenivke – ki jih nosi morski zaključek. Na okusu je vino sveže, iskreno, izklesana s sadno noto – rožnato grenivko – in jodiranim, slinastim zaključkom. To vino se odlično poda k ribam, školjkam ali mesninam.

Razpoložljivost: 40 na zalogi

01034 01034 Categories , Tag

Rahlo priprt nos, ki kaže na note citrusov limone in grgrenivke, ki jih nosi morski zaključek. Na okusu je vino sveže, iskreno, izklesana s sadno noto – rožnato grenivko – in jodiranim, slinastim zaključkom. To vino se odlično poda k ribam, školjkam ali mesninam.

TERROIR
Kimmeridgian terroir, v katerem prevladuje modra glina.

LOKACIJA
Vinograd na severu Burgundije leži južno od območja Chablis in ima rahlo pobočje. Vinograd se že 12 let prideluje ekološko, s plitvo obdelavo tal. Grozdje se v celoti obira ročno in sortira glede na potrebe letnika pred stiskanjem. Površina vinograda: 2,5 ha – Povprečna starost trt: 40 let

VINIFIKACIJA IN STARANJE
Ročno obiranje z neposrednim stiskanjem in spontanim začetkom vrenja z uporabo avtohtonih kvasovk in bakterij v cisternah iz nerjavnega jekla z nadzorovano temperaturo. To vino se zori 8 mesecev na 100-odstotni fini usedlini v inox cisternah.

Barva

Zlato rumena

Prostornina

0,75 l

Regija

Burgundija

Stil vina

Sveže belo vino

Priporočena temperatura

8–10 °C

Potencial staranja

do 5 let

Sorta

100 % chardonnaz

Letnik

2022

Hiša

Domaine Bersan

Alkoholna stopnja

13 %

Država

FRANCIJA

Vinifikacija

Ročno obiranje, fermentacija z avtohtonim kvasovkam, potem zorjenje 8 mesecev na 100-odstotni fini usedlini v inox cisternah.

Ujemanje s hrano

Ribe, školjke ali mesnine

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Chablis, 2022, Domaine Bersan, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Domaine Bersan

Domaine Bersan je družinska klet že več generacij, ki jo danes vodita Jean Christophe Bersan in njegov oče Jean-Louis. Posestvo se nahaja v osrčju vasi, tik ob cerkvi, zgrajeni v 13. stoletju. V družinski hiši je izjemna klet iz 11. in 12. stoletja, ki so jo zgradili menihi Templiers. Domaine Bersan se nahaja v vasi Saint Bris le Vineux (1098 prebivalcev): - to je edina vas v Burgundiji, kjer lahko najdete grozdje sauvignon - Saint Bris AOP je 133 ha / Bourgogne Côtes d’Auxerre AOP je 122 ha za rdeči modri pinot in 75 ha za beli chardonnay Vinograd BERSAN je zasajen na 22 hektarih vinogradov 6 sort grozdja: César, Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Sauvignon, Gamay Glinena in apnenčasta tla iz portlandskega in kimmeridskega območja. Območje se imenuje Col du Crémant z nadmorsko višino 206 m. Ekološko proizvajajo od leta 2009 (certificirano od leta 2012.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top