Taurasi Reserva Hamilton, 2009, Di Meo S.a.S., 0,75 l

111,00 

Fantastični izraz sorte aglianico iz Kampanije. Prekrasno rdeče vino nepozabnih arom: robidnice, murva, evkaliptus in podrast, na koncu pa še začimbe in tobak. V ustih je vino sveže in pikantno, tanini so žametni, okus intenziven, pookus pa zelo obstojen. Navduši še tako zahtevnega vinoljuba.

Razpoložljivost: 2 na zalogi

01057 01057 Categories ,

Taurasi Riserva Hamilton je zbirateljsko vino, pridelano iz selekcije grozdja iz vinograda Montemarano. Ime je poklon siru Williamu Hamiltonu, britanskemu veleposlaniku. Hamilton je v Neaplju zelo poznan, saj je ob koncu 18. stoletja postal zaslužen, da je mesto postalo eno najbolj slavnih destinacij na razvpitem popotovanju The Grand Tour. Etiketa je bila uradno predstavljena šele leta 2014, in sicer na Kraljevi akademiji umetnosti v Londonu. Vino je rubinasto rdeče barve, ki se kar blešči in se že nagiba k granatni barvi. Na nosu zaznamo robidnice, murvo, evkaliptus in podrast, na koncu pa še začimbe in tobak. V ustih je vino sveže in pikantno, tanini so žametni, okus intenziven, pookus pa zelo obstojen. Trgatev izbranega grozdja poteka ročno v 15 kilogramske košare. Sledi maceracija in fermentacija pri približno 28 °C 25-30 dni. Med tem občasno izvajajo prečrpavanje in ‘delestage’ (razbremenitev oz. angleško racking). Po prvem pretakanju sledi mlečnokislinska fermentacija, nato vino najmanj 24 mesecev zori v francoskem hrastu, za tem pa še 12-24 mesecev v steklenici. Nepozabni pairingi: pečena raca v pomarančni omak, goveji biftek, golaž (sploh bograč).

Teža 1,5 kg
Barva

Rubinasta

Prostornina

0,75 l

Regija

Kampanija

Stil vina

Bogato rdeče vino

Priporočena temperatura

16–18 °C

Potencial staranja

10 let in več

Sorta

100% Aglianico

Letnik

2009

Hiša

Di Meo

Alkoholna stopnja

13 %

Država

ITALIJA

Vinifikacija

Ročna trgatev, maceracija in fermentacija približno 5 do 30 dni. Mlečnokislinski razkis, nato zorenje v francoskeem hrastu 24 mesecev, nato še 1 do leti zorenje v steklenici.

Ujemanje s hrano

Pečena raca v pomarančni omak, goveji biftek, golaž in obare

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Taurasi Reserva Hamilton, 2009, Di Meo S.a.S., 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Di Meo

V zgodnjih 80-ih so Erminia, Generoso in Roberto Di Meo od svojih staršev Vittoria in Alessandrine pridobili zgodovinsko posest, ki se nahaja v provinci Avellino, na območju Salza Irpina. Posest, čudovita kmečka hiša iz 18. stoletja, ki je bila nekoč lovska koča princa Caracciola, je obdana z blago klimo in vetrovnimi pobočji. Cilj treh bratov je bil pridelati vina iz najbolj razširjenih avtohtonih sort v Irpiniji, kot so fiano, greco, aglianico in coda di volpe, ter promovirati vrednost kulturne in regionalne tradicije. Tako se je družina odločila zasaditi vinograde in leta 1986 se je rodila klet Di Meo. Enološki projekt bratov Di Meo se je razvijal zelo hitro: poleg pridelave vin na najboljših območjih pokrajine so začeli proizvajati tudi žgane pijače in druge irpinske izdelke ter se v nekaj letih zagotovo postavili v eno najuglednejših vinskih kleti v regiji. Danes podjetje vodita Roberto, enolog, vinar in vodja prodaje, ter Generoso, promotor "Di Meo Vini ad Arte", projekta za izboljšanje in širjenje kulturne dediščine Irpinije in Kampanije po vsem svetu. Azienda Agricola Di Meo, ki se nahaja 15 km vzhodno od Avellina, leži med gorama Picentini in Partenio, v osrčju Irpinije, med vasicama Salza Irpina in Parolise. Posest obsega približno 25 hektarjev, od katerih je večina vinogradov, košček zemlje pa je namenjen stari lovski koči, ki je danes razkošna podeželska rezidenca, namenjena dogodkom. V rezidenci je tudi glavna pisarna in klet, kjer pridelujejo in hranijo vina in likerje. Trenutno proizvajajo 15 etiket vina. Vinu dela družbo omejena proizvodnja žganja iz ene sorte grozda (fiano, greco in aglianico); ponudbo pa dopolnjujeta 25 let staran Brandy in dva tradicionalna družinska likerja: »Ratafià di Nonna Erminia«, prefinjena mešanica zelišč in aglianica, ter »Schiaccianoci«, izvirna različica slavnega orehovega likerja Nocino.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top