La Quinta Cruz Mazuelo, 2019, Miguel Merino, 0,75 l

34,90 

Spoznajte edinstvenega posebneža iz Rioje, vino iz sorte mazuelo, ki nas preseneti z intenzivnimi aromami po črnem jagodičevju, črnem ribezu, slivi in vijolicah. Sledijo arome črnega popra, usnja, humusa in dima. Vino strkture in elegance, ter dolgega, harmoničnega pookusa.

Razpoložljivost: 4 na zalogi

00704 00704 Categories , , Tags ,

Rubinasto rdeče barve z rahlim škrlatnim odtenkom.
Arome so intenzivne in fine. Zaznamo črno jagodičevje, črni ribez, slive in vijolice. Sledijo arome črnega popra, usnja, humusa in dima.
Vino z zaznavno mehkobo, a predvsem živahno svežino in žametastimi tanini, ki nakazujejo dolg potencial vina za staranje. Vino elegance in krepketa telesa z dolgim, harmoničnim okusom.
Pravi šarmanten posebnež iz Rioje.
Sorte grozdja: mazuelo
Mazuelo je zelo rodna sorta, ki pozno dozori, obenem pa je bolj dovzetna na različne bolezni. Karakteristike, ki jo delajo bolj prikladno za pridelavo v mediteranskem klimatskem območju, kot pa v področjih, ki jih močno zaznamuje Atlantik, vključno z Rioja Alta. Edinstvene mikroklimatske značilnosti vinograda Quinta Cruz pa so se izkazale za idealne pri pridelavi te zanimive sorte, ki vsekakor pokaže dodatno dimenzijo elegantne Rioje.
Vinograd La Quinta Cruz so posadili leta 1986 na severovzhodnem pobočju hriba Calvario, v bližini vasi Briones in rekel Ebro. Vinograd je posajen na strmih pobočjih in obsega 1,2 hektarja. Zgornja plast tal je zelo tanka in jo sestavljata pesek in prod, ki sta popolnoma prekrita z gramozom. Ključni dejavniki, ki preprečijo tako bujno rast sorte in omogočajo pridelavo mazuela iz območja Rioja Alta – območja, ki ga močno zaznamuje vpliv atlantskega oceana.
13. oktobra 2018 so iz La Quinta Cruz obrali 4.400 kilogramov grozdja. Ročno obrano grozdje so zbrali v majhne zabojčke. Sledila je ročna selekcija najboljših grozdov. Fermentacija je potekala v mali cisterni iz nerjavnega jekla pri kontroliranih temperaturah med 24 in 25 ° Celzija z zelo malo remontagev (pretakanje vina čez vrelni klobuk).
Vino so pretočili v rabljene sode – dva 500-litrska in šest barrique sodčkov iz francoskega hrasta. Tu je izpeljalo mlečnokislinsko fermentacijo in zorelo 12 mesecev.
Vstekleničili so 3,200 steklenic. Gre za enega redkih vin sorte mazuelo iz Rioje in tudi eno od redkih single-estate blagovnih znamk v regiji.
Potencial staranja: 7 let in več
Servirna temperatura: 16 – 18 °C
NAGRADE IN PRIZNANJA
96 točk: Tim Atkin MW Rioja Report 2022
Vino leta: Tim Atkin MW Rioja Report 2022

Teža 1,5 kg
Regija

Rioja

Sorta

mazuelo

Hiša

Miguel Merino

Alkoholna stopnja

14 %

Priporočena temperatura

16–18 °C

Država

ŠPANIJA

Potencial staranja

10–15 let

Stil vina

Klasično rdeče vino

Letnik

2019

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Nežna spontana fermentacija v malih posodah pri kontroliranih temperaturah, 12-mesečno zorrenje v dveh 500-litrskih in šest barrique sodčkih iz francoskega hrasta

Ujemanje s hrano

Dušena govedina, dušena divjačina, suho zorjeni zrezki, domače testenine z gobami, pečena zelenjava

Barva

Rubinasto rdeča

Miguel Merino

Miguel Merino je ena najmanjših kleti iz območja Rioja Alta. Gre za butično klet, ki svojo filozofijo kroji skozi sledenje eleganci. Leta 1994 jo je ustanovil Miguel Merino, ki je po dolgih letih izvažanja španskih vin po celem svetum uresničil svoje sanje o majhni in butični vinski kleti ‘bodegi’. Za svoj sedež je izbral Briones, eno najlepših vasi Rioje in, kar je še pomembneje, vas okoli katere so posajeni najstarejši vinogradi tega območja. Vsi njihovi vinogradi so v okolici vasice in so bili zasajeni med 1929 in 2001. Miguel z družino obdeluje skoraj 13 hektarjev in na leto pridela okoli 55.000 kg grozdja. Ukvarjajo se s tradicionalnim in trajnostnim vinogradništvom, brez uporabe herbicidov ter z veliko ročnega dela. Trgatev poteka ročno. Gre za zelo majhno, butično klet (ekipa 4 oseb), ki upravičeno velja za eno vodilnih tako imenovanega novega vala Rioja vin. Vina izvažajo v 23 držav. Na leto vstekleničijo približno 60.000 steklenic, ki jih sestavlja 7 različnih vin.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top