La Quinta Cruz Mazuelo, 2020, Miguel Merino, 0,75 l

35,00 

Spoznajte edinstvenega posebneža iz Rioje, vino iz sorte mazuelo, ki nas preseneti z intenzivnimi aromami po črnem jagodičevju, črnem ribezu, slivi in vijolicah. Sledijo arome črnega popra, usnja, humusa in dima. Vino strkture in elegance, ter dolgega, harmoničnega pookusa.

Razpoložljivost: 21 na zalogi

00955 00955 Categories , Tag

Rubinasto rdeče barve z rahlim škrlatnim odtenkom.
Arome so intenzivne in fine. Zaznamo črno jagodičevje, črni ribez, slive in vijolice. Sledijo arome črnega popra, usnja, humusa in dima.
Vino z zaznavno mehkobo, a predvsem živahno svežino in žametastimi tanini, ki nakazujejo dolg potencial vina za staranje. Vino elegance in krepketa telesa z dolgim, harmoničnim okusom.
Vinifikacija: ročno obirano grozdje, fermentirano v majhnem rezervoarju iz nerjavečega jekla pri nadzorovani temperaturi 24-25 °C. Vino je starano v treh 500-litrskih sodih iz francoskega hrasta in enem betonskem rezervoarju 1300 litrov, kjer je starano 12 mesecev.

Ustekleničeno je 3.898 steklenic vina.
Letnik 2020 je imel močno deževje pomladi, kar je rezultiralo v pojavu plesni (oidij). Po nevihtnem začetku je bilo poletje suho in vroče. Ravno ob pričetku trgatve je zavel hladen veter in dež in v pozabo ne bo zlahka utonila podoba trgatve grozdja s snegom na vrhovih.
Toda rastlinam je bil dež dobrodošel in grozdje je bilo v zdravem stanju, z veliko koncentracijo, nizkimi alkoholnimi stopnjami in kislinami ter zrelimi tanini.
Sorte grozdja: mazuelo
Mazuelo je zelo rodna sorta, ki pozno dozori, obenem je dovzetna za različne bolezni. Njene karakteristike jo delajo bolj prikladno za pridelavo v mediteranskem klimatskem območju, kot pa v področjih, ki jih močno zaznamuje Atlantik, vključno z Rioja Alta. Edinstvene mikroklimatske značilnosti vinograda Quinta Cruz pa so se izkazale za idealne pri pridelavi te zanimive sorte, ki vsekakor pokaže dodatno dimenzijo elegantne Rioje.
Vinograd La Quinta Cruz so posadili leta 1986 na severovzhodnem pobočju hriba Calvario, v bližini vasi Briones in reke Ebro. Vinograd je posajen na strmih pobočjih in obsega 1,2 hektarja. Zgornja plast tal je zelo tanka in jo sestavljata pesek in prod, ki sta popolnoma prekrita z gramozom. Ključni dejavniki, ki preprečijo tako bujno rast sorte in omogočajo pridelavo mazuela iz območja Rioja Alta – območja, ki ga močno zaznamuje vpliv atlantskega oceana.
Potencial staranja: 7 let in več
Servirna temperatura: 16 – 18 °C
NAGRADE IN PRIZNANJA
96 točk: Tim Atkin MW Rioja Report 2022
Vino leta: Tim Atkin MW Rioja Report 2022
98 točk: Tim Atkin MW Rioja Special Report 2023

Teža 1,5 kg
Prostornina

0,75 l

Regija

Rioja

Stil vina

Bogato rdeče vino

Priporočena temperatura

16–18 °C

Potencial staranja

10–15 let

Sorta

mazuelo

Letnik

2020

Hiša

Miguel Merino

Alkoholna stopnja

14 %

Država

ŠPANIJA

Vinifikacija

Nežna spontana fermentacija v malih posodah pri kontroliranih temperaturah, 12-mesečno zorenje v dveh 500-litrskih in šest barrique sodčkih iz francoskega hrasta

Ujemanje s hrano

Dušena govedina, dušena divjačina, suho zorjeni zrezki, domače testenine z gobami, pečena zelenjava

Barva

Rubinasto rdeča

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “La Quinta Cruz Mazuelo, 2020, Miguel Merino, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Miguel Merino

Miguel Merino je ena najmanjših kleti iz območja Rioja Alta. Gre za butično klet, ki svojo filozofijo kroji skozi sledenje eleganci. Leta 1994 jo je ustanovil Miguel Merino, ki je po dolgih letih izvažanja španskih vin po celem svetum uresničil svoje sanje o majhni in butični vinski kleti ‘bodegi’. Za svoj sedež je izbral Briones, eno najlepših vasi Rioje in, kar je še pomembneje, vas okoli katere so posajeni najstarejši vinogradi tega območja. Vsi njihovi vinogradi so v okolici vasice in so bili zasajeni med 1929 in 2001. Miguel z družino obdeluje skoraj 13 hektarjev in na leto pridela okoli 55.000 kg grozdja. Ukvarjajo se s tradicionalnim in trajnostnim vinogradništvom, brez uporabe herbicidov ter z veliko ročnega dela. Trgatev poteka ročno. Gre za zelo majhno, butično klet (ekipa 4 oseb), ki upravičeno velja za eno vodilnih tako imenovanega novega vala Rioja vin. Vina izvažajo v 23 držav. Na leto vstekleničijo približno 60.000 steklenic, ki jih sestavlja 7 različnih vin.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top