Marany Belo, 2021, Tomac, 0,75 l

28,50 

Okusite posebno vino zorjeno v gruzinskih amforah, za katerega družina Tomac ne razkriva sortnega sestava, saj želijo, da se ob pitju posvetimo predvsem vinu in ne sorti. Karakterno vino intenzivnih vonjav in okusa.

Razpoložljivost: 2 na zalogi

00989 00989 Categories , Tag

Marany v gruzijščini pomeni “Vrt iz amfor”. Gre za posebno vino, za katerega družina Tomac ne razkriva sortne sestave, saj želijo, da se ob pitju posvetimo predvsem vinu in ne sorti. Želijo, da razmišljamo o pomenu pristnega izraza narave, ki ga zaznavamo v odlično pridelanem vinu. Grozdje za Marany je maceriralo in spontano fermentiralo v glineni posodi štiri tedne. Zatem je bilo stekleničeno v velike hrastove sode, kjer je zorelo skoraj dve leti. Zatem je bilo ustekleničeno brez filtracije.
Vino ekstratkne, zlatorumene barve z jantarnim odtenkom in oljno teksturo. Cvetica je intenzivna in zapeljiva. Zaznavamo zrela jabolka, suhe marelice, breskve, med, pa tudi note smole, suhega belega cvetja in mediteranskih zelišč ter sladkih začimb. Vino suhega okusa, prijetne mehkobe, svežine in rahlih taninov. Vino intenzivnosti, krepkega telesa ter dolge, poduarjeno elegantne obstojnosti.

Teža 1,5 kg
Barva

Zlato rumena

Prostornina

0,75 l

Regija

Kontinentalna Hrvaška

Stil vina

Bogato belo vino

Priporočena temperatura

8–10 °C

Potencial staranja

5–10 let

Sorta

zmes belih lokalnih sort

Letnik

2021

Hiša

Tomac

Alkoholna stopnja

12.5 %

Država

HRVAŠKA

Vinifikacija

4 tedne maceracije s spontano fermentacijo v glineni posodi, skoraj 2 leti zorenja v velikih hrastovih sodih.

Ujemanje s hrano

Perutnina, fazan, golob, pa tudi azijska ali orientalska hrana.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Marany Belo, 2021, Tomac, 0,75 l”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tomac

Vinogradi družine Tomac ležijo na pobočjih vinogradov Plešivica-Okić, na čudovitih legah v obliki amfiteatra, obrnjenih proti jugu. Družina Tomac se ukvarja z vinarstvom že več kot 100 let, v lasti imajo 9 hektarjev vinogradov, zasajenih s sortami renski rizling, chardonnay, sauvignon, rumeni plavec, rdeči veltlinec, modri pinot in drugimi starimi plešivskimi sortami. Vsa vina so pridelana izključno iz grozdja lastnih vinogradov, ki so starejši od 80 let. Glavnino njihove ponudbe obsegajo peneča vina (približno 70 %), mirna vina in bela macerirana vina, zorjena v gruzinskih amforah – kvevrih. Njihova edinstvenost se kaže že pri vinifikaciji, saj uporabljajo zgolj hrastove sode in glineno posodo. Vsa vina fermentirajo z avtohtonimi, lastnimi kvasovkami. Letno pridelajo približno 50.000 steklenic. Pridelava vina v amforah je izjemno redka, saj je sama izdelava posode pravo umetniško delo. Vsaka amfora je izdelana ročno na Kavkazu. Pravih starih mojstrov za izdelavo amfor je le nekaj, zunaj gruzinske meje je obstaja le ducat vinarjev, ki posedujejo amfore in v njih zorijo vina. Družina Tomac je ena izmed njih. Skupno imajo 9 amfor, v katerih fermentirajo večinoma vsa mirna bela vina in modri pinot. Za družino vinarstvo pomeni življenje, je ljubezen do narave, vinske trte in vina kot rezultat skupnih moči. Tomac vina so iskrena in kot taka prepoznavna na hrvaški vinski sceni in v svetu. Leta 2018 so v sodelovanju z najboljšo italijansko učiteljico biodinamike Michele Lorenzetti začeli uporabljati biodinamiko za vse njihove vinograde in tako postali edina biodinamična klet na hrvaškem. V vinogradu in kleti so vedno delovali po načelih naravne pridelave, pravijo pa, da je bila usmeritev v biodinamično pridelavo njihova najboljša življenjska odločitev. Naj vas pristnost, inetnzivnost in eleganca vin Tomac očarajo tako kot so nas.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top