Chiarofiore, 2015, Tunia, 0,75 l

23,90 

Okusite ekološko pridelani Chiarofiore. Jantarna zvrst trebbiana in vermentina s svojo barvo nakazuje podaljšano jagodno maceracijo. Razvaja nas z aromami po suhem in kandiranem sadju, sladkih začimbah in suhem belem cvetju. Intenzivnega in rahlo astringentnega okusa.

Ni na zalogi

Želite biti obveščeni, ko bo ta izdelek spet na zalogi?

00281 00281 Categories , , Tag

Vino, ki je bilo pridelano tako, da so štirikrat obirali trebbiano in vermentino in tako izkoristili najboljše od grozdja se ponaša z bistro, jantarno barvo in gosto teksturo.

Arome so intenzivne in predvsem začimbne. Zaznavamo rahlo noto botritisa, ki jo pospremijo nageljnove žbice, sledijo arome po mandlju, suhih marelicah, kandirani pomaranči, jabolčnih krhljih, suhem rumenem cvetju in karameli.

V ustih je suho, deluje mehkobno a obenem osvežilno. Mineralna nota se prepleta z astringenco, ki je posledica dolgotrajne maceracije. Vino intenzivnosti in strukture, z ravno prav obstojnosti, da prikliče po še enem korazčku. Izjemen predstavnik maceriranih belih vin.

Teža 1,5 kg
Regija

Toskana

Sorta

85 % trebbiano, 15 % vermentino

Hiša

Tunia

Alkoholna stopnja

11.5 %

Priporočena temperatura

14–16 °C

Država

ITALIJA

Potencial staranja

5–10 let

Stil vina

Bogato belo vino

Letnik

2015

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

Grozdje obrano ob štirih različnih stopnjah dozorelosti, spontana fermentacija vin v nerjavni posodi, stekleničeno brez filtracije

Ujemanje s hrano

Zajčje meso, svinjina, fazan, testenine z ragujem, zelenjavne jedi

Barva

Jantarna

Tunia

Tunia je mlada posest, ki so jo leta 2008 ustanovili Chiara Innocenti, Francesca di Benedetto in njen brat Andrea. Francesca je srce Tunie, ki kot biologinja in enologinja vodi pridelavo. Tunia je bilo ime najpomembnejšega Boga v etruščanskem panteonu zato ga posest, ki se nahaja v Val di Chiana v Arezzu, nosi v poklon zemlji, na kateri leži. V spoštovanje do nje pa so vsi pridelki na kmetiji pridelani v skladu z ekolokimi principi kmetovanja, za kar so tudi pridobili certifikat. Posest se razprostira na 25 hektarjih, zasajenih s sortama Sangiovese in Trebbiano (posajenima leta 1970) ter nedavno zasajenima (2005) sortama Cabernet Sauvignon in Sangiovese. Del Trebbiana je bil nedavno precepljen z Vermentinom. Ponaša se tudi z oljčnikom, ki ga sestavlja 600 oljk.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top