Pinot Gris Grand Cru Vorbourg, 2020, Domaine Gruss, 0,75 l

23,90 

Okusite izjemen Pinot Gris Grand Cru Vorbourg, ki se ponaša z zlatorumeno barvo in gosto teksturo. Cvetica je intenzivna, z notami suhih marelic, jabolčnih krhljev, dima in medu. Prefinjeno, zaokroženo in bogato na okusu, z rahlo taninsko strukturo ter aromami rumenega sadja.

Razpoložljivost: 1 na zalogi

00706 00706 Categories , , Tag

Apneno-lapornata tla na peščenjakovem prodnatem konglomeratu in apnencu. Zelo strma, jugovzhodna lega, ki vinom prinaša zgodnjo zrelost in polno telo. Običajno je grozdje iz te lege obrano prezrelo in pogostokrat zaznamovano z žlahtno gnilobo – botritisom.

Vino se ponaša z zlatorumeno barvo in gosto teksturo.

Cvetica je intenzivna, z notami suhih marelic, jabolčnih krhljev, dima in medu. Prefinjeno, zaokroženo in bogato na okusu, z rahlo taninsko strukturo ter aromami rumenega sadja.

Primerno za aperitive ali ob začetnih jedeh, z dušenim jastogom ali jakobovimi pokrovačami.

Potencial za staranje 8 do 10 let.

Starost trt: 43 in več let
Alkoholna stopnja: 14,5 % Vol.
Ostanek sladkorja: 5,6 g/l

Teža 1,5 kg
Regija

Alzacija

Sorta

100 % sivi pinot

Hiša

Domaine Gruss

Alkoholna stopnja

14.5 %

Priporočena temperatura

6–8 °C

Država

FRANCIJA

Potencial staranja

5 – 10 let

Stil vina

Sveže belo vino

Letnik

2020

Prostornina

0,75 l

Vinifikacija

ročna trgatev, fermentacija in zorenje v inox posodah na finih drožeh

Ujemanje s hrano

aperitive ali začetne jedi, dušeni jastog, jakobove pokrovače

Barva

Zlato rumena

Domaine Gruss

Alzacija je dežela belih vin, resnično izjemna in vznemirljiva, njen ugled pa je uveljavljen že stoletja. Družinska posest Gruss ima v lasti 16 hektarjev vinogradov, ki so razdeljeni v 50 manjših delov, ti pa ležijo okoli slikovite vasice Eguisheim. Na čudovitih terroirjih in pretežno apnenčasti zemlji kultivirajo tri Grand Cru vinograde: Eichberg, Pfersiberg in Vorbourg. Tudi lege, ki mejijo na Grand Cru-je, dajejo vina z močnim karakterjem. Spoštljiva, ekološka pridelava in grozdje, ki izraža svoje poreklo, sta razlog za izjemna vina. Stiskanje celih jagod in dolge fermentacije privedejo do neprimerljivih arom in fines, trud vseh vpletenih pa se odraža v velikih vinih, ki so v stalnem iskanju ravnovesja, čistosti in elegance.

PODOBNI IZDELKI
Scroll to Top