Pridružite se nam na DOBREM VEČERU z DOBRIM VINOM

03/09/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.

Dobro vino X Meat business X Kavarna Rog

Vabljeni na edinstveni kulinarični večer, ki ga pripravljamo skupaj z izjemnim Markom Butaličem (Meat business) v čudovitem ambientu kavarne Rog.

V četrtek, 16. 9. 2021 se bomo od 19:00 dalje razvajali v okusnih kreacijah, ki jih bosta pripravili ekipa kavarne Rog in Marko Butalič. Vse skupaj pa bomo pospremili z vini, ki jih je sommelier Valentin Bufolin izbral prav za ta večer.

Meni

Aperitiv: Rosé Atmosphere 2018, Figuiére

Kravpačo (zorjena pljučna stare krave)
Vino: Blanc Méditerranée 2020, Figuiére

Kravtatar (suhozorjeno stegno stare krave)
Vino: Le Viognier 2020, Domaine des Homs

Mushi (sushi iz suhozorjene govedine z bučko in arašidovim maslom)
Vino: Rosé Love by Léoube 2020, Château Léoube

Ribeye steak z gomoljem zelene
Vino: Bucerchiale Chianti Ruffina Riserva 2018, Selvapiana

Brainstorm sladica (možgani pujsa poširani v juhi stare krave s karamelnim prelivom in cvrto čebulo)
Vino: Gewürztraminer les Roches 2019, Domaine Gruss

Cena menija z vključeno vinsko spremljavo znaša 80,00 Eur na osebo.

Rezervacije sprejemajo v kavarni Rog s klicem na številko 051 231 360 ali preko e-poštnega naslova info@kavarna-rog.si

Število mest je omejeno, zato pohitite in si pravi čas rezervirajte vaše mesto.

Vabljeni!

Dežela Jura in njeno markatno rumeno vino

04/07/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.
Domaine Rolet

Spomenik Louis Pasteur-u v ArboisuJura je dežela v Franciji, ki se nahaj med slovito Burgundijo in Švico. Slovi po bogati kulturni in kulinarični tradiciji, obenem pa je tu center pridelave zanimivih in markatnih vin. Tu se je 27. 12. 1927 rodil Louis Pasteur in večino svojega življenja preživel v mestecu Arbois, centru vinogradništva te dežele.

Slikovita vinska dežela

Vinska dežela JuraJura se prične nekaj kilometrov južneje od mesta Besancon in se skozi približno 80 kilometrov razteza vse do mesta St-Amour. Vinogradi se raztezajo širom bregov in dolin in skupaj obsegajo približno 2.000 hektarjev, kar predstavlja najmanjšo vinogradniško površino v Franciji. A kljub temu predstavlja pravo ampelografsko bogatost. Tu so doma številne vinske sorte, ki jih drugje ne najdemo.

Med belimi tako najdemo chardonnay, ki velja za najbolj zasajeno sorto v deželi, tu pa je doma edinstveni savagnin. Savagnin izvira iz družine tramincev, a se razlikuje po tem, da nima tako intenzivnih vonjav, izraža pa zlasti sadne in travne aromatike. Med rdečimi najdemo modri pinot ter edinstveni trousseau in poulsard. Trousseau predstavlja bogatega krepostnika med rdečimi vini, medtem, ko se poulsard čudovito približa modrim pinojem.

Markantni okusi

Jura med vinskimi navdušenci slavi kot dežela ekspresivnih in karakternih vin. Vsak takoj pomisli na famozni Vin Jaune a zgodba se ne konča zgolj tu.

Crémant du Jura je peneče se vino, ki od leta 1955 sodi v AOC. Pridelajo ga iz vseh petih sort, poznamo pa ga v obeh barvnih tipologihaj - belo ali rose. Pri čemer mora za pridelavo rose penečega vina vsaj 50 % grozdja biti iz sort Trosseau ali Poulsard. Pravilnik zahteva, da grozdje ročno oberejo in ga v klet prepeljejo v posebnih zabojčkih, ki omogočijo oksidacijo soka, grozde pa morajo prešati cele. To metodologijo uporabljajo že od 18. stoletja. Crémant je tako idealen aperitiv, ki preseneča z notami po cvetju, lipi, zeliščih, oreščkih in rahlo oksidativno noto, pri roseju pa zaznavamo drobno jagodičevje. Idealen za aperitive pa tudi spremljavo ob lahkih jedeh.

Bela vina so pridelana izključno iz sort chardonnay ali savagning, jih pa ločimo glede na sam postopek pridelave. Lahko jih pridelajo po tradicionalnih metodah, z zorenjem v hrastovih sodih. In tukaj marsi kateri Francoz upravičeno primerja chardonnay s tistimi iz Burgundije. Lahko pa jih pridelajo po oksidativnih principih. Po tako imenovanem sans ouillage - kar pomeni brez dotakanja, označuje pa nepolne sode. V njih se na vrhu vina razvije tanka plast flora - voile, gre za kvasovke, ki vinu dodajo posebno, markantno noto. Savagnin nas je razvajal z aromami po curry začimbah, šampinjonih, presušenem rumenem sadju, medu tudi praženih oreščkov, kvasu in kresilnem kamnu. Okus pa je bil izjemno intenziven, mehkoben a obenem svež in mineralen. Z zelo dolgim pookusom v katerem so se aromatske zaznave ponavljale.

Rdeča vina obsegajo modri pinot, poulsard in trousseau. Lahko bi rekli, da si modri pinot in poulsard delita določene skupne značilnosti, le, da je poulsard še bolj prefinjeno vino. Z aromatikam po črnem jagodičevju in slivi. V usith se ponudijo zaznave po svežini in prijetno zaokroženih taninih. Vino, ki ga brez težav lahko ponudimo gostom, ki bi ob ribi poskusili kaj rdečega, ali pa so ljubitelji rdečega, a ne preveč robustnega vina. Pravi prefinjen gospodič. Trouseau pa tu velja za tistega rdečega robustneža, ekstratknega, globoko rdečega in rahlo astringentnega.

Nepolni sodi s FlorVin Jaune pa je tista prava srčika, ki je deželo poneslo med vinske legende. Gre za vino, ki mora po pravilih vsaj šest let zoreti v nepolnih 226 litrskih hrastovih sodih in je pridelano izključno iz sorte savagnin. Vin Jaune bi v prevodu pomenilo rumeno vino, kar označuje njegovo intenzivno, zlatorumeno barvo. Po pravilih mora biti vstekleničeno v posebno steklenico, katere volumen znaša 62 centilitrov. Steklenica ima svoje ime - clavelin. Marketinško pravijo, da ta steklenica ponazarja koliko vina ostane v sodu, po tako dolgem zorenju. Najverjetneje pa se je steklenica uveljavila, ko so leta 1914 menihi iz samostana Clavelin naročili 300 steklenic z njihovim emblemom in so jih v lokalni steklarni tudi naredili. Vin Jaune slovi kot vino z najdaljšim pookusom na svetu, kar razvije skozi svoje dolgoletno dozorevanje pod florom. Za tiste, ki ga še niste okusili, bi mogoče lahko vino enačili s kakim suhim Sherry fino stilom, a je v tem vinu nekaj čisto svojstvenega.

Vin de paille je razkošno, sladko vino zlatorumene barve, ki je pridelano iz sušenega grozdja, po tradicionalnem izročilu. Lahko iz vseh sort, ki tu uspevajo. Grozde izberejo že v vinogradu, le najdobljši grozdi so nato obrani. V posebnih prostorih jih razporedijo ali na posebne preproge, ali pa obesijo. Za tem se vsaj tri mesece sušijo in tako koncentrirajo sladkorje. Za tem ga stisnejo, sok pa fermentira dokler ne doseže 14,5 do 17 vol. % alkohola. Za tem mora še vsaj tri leta ležati v hrastovih sodih preden pride na trg. Rezultat je sladko vino, ki nas razvaja s svojimi intenzivnimi aromami po kandiranem sadju, tropiki, medu in sladkih začimbah ter zelo obstojnim okusom.

Macvin du Jura označuje tako imenovano likersko vino, ali kot mu v Franciji rečejo Vin De Liquer. Gre za vino, ki je pridelano tako, da sveže stisnjenemu grozdnemu soku dodajo približno tretjino vinskega destilata - v tem primeru Marc du Jura. S tem so preprečijo alkoholno fermentacijo in zadržijo sladkorje. Vino mora za tem še vsaj 12 mesecev zoreti v leseni posodi preden ga lahko dajo na trg. Najdemo ga v belih, rose in rdečih odtenkih razvaja pa nas s svojo intenzivnostjo in sladkobnostjo ter toplino, ki ga delajo odličnega kot aperitiv - tako vam ga v Arboisu postrežejo, ali pa kot spremljavo h sladicam.

Marc du Jura je tisti očarljivi destilat, ki vam ga postrežejo ob koncu večerje. Gre za destilat iz tropin, ki jih lahko sestavljajo izključno tradicionalne sorte dežele. Po dvojni destilaciji mora destilat vsaj dve leti počivati v hrastovih sodih preden ga lahko dajo na trg. Seveda, dlje kot zori bolj zaokroženo in koncentrirano deluje. Razvaja pa z aromami po kandiranih grozdih in citrusih, tudi lesu in karameli ter s svojim toplim in dolgim okusom. Marc uporabljajo tudi pri pridelavin Macvin du Jura.

Najdražje vino

Vin Jaune ni le vino z najdlje obstojnim okusom, je tudi vino, ki se zelo dobro spopada z zobom časa. Leta 2018 je steklenica vin Jaune-a iz letnika 1774 dosegla nezaslišano ceno. Za njo je nekdo odštel 103.000 Eur, kar je skoraj enkrat več kot cena, ki jo je steklenica istega vina dosegla leta 2011, ko so za njo odštevli 57.000 Eur. Izjemno, ni kaj. Si pa laho samo predstavljamo kakšne so bile njene lastnosti po skoraj 250 letih zorenja.

Domaine Rolet

Domaine Rolet velja za eno vodilnih vinskih vinskih hiš francoske dežele Jura. Njihovo poslanstvo je ponuditi vina, ki odražajo bogatost terrorirja skozi edinstvene vinske sorte, ki jih najdemo zgolj tu. Tako njihov sortni sestav tvorijo beli savagnin (prestižna sorta s katero pridelujejo oksidativni Vin Jaune) in chardonnay (najbolj zasajena sorta v Jura) med rdečimi pa trosseau, poulsard in modri pinot.

Posestvo je plod prizadevanja treh družin z bogato tradicijo vinogradništva, gostinstva in podjetništva; Devillard (vinogradniška družina iz Burgundije, 5. generacija in lastniki Château de Chamirey v Mercurey, Domaine des Perdrix v Côte de Nuits, Domaine de la Ferté v Givry in Domaine de la Garenne v Mâconnais), Flambert (več generacij hotelirjev) in Dupuis (podjetniki).

Domaine Rolet slavi po rdečih sortnih vinih, za katera so se uveljavili kot pravi pionirji. Tudi zaradi tega jih spoštujejo svetovni in domači ljubitelji, connoissieurji in ugledni vinski kritiki. Spoštovanje, ki so si ga prislužili skozi strogo skrb za vinograde, nizke obremenitve trt in obiranjem optimalno dozorelega grozdja.

Trenutno obdelujejo 65 hektarjev vinogradov, od tega se jih 40 nahaja v Arbois, 23 na Côtes du Jura, 2,43 v prestižni apelaciji l'Etoile in 32 arov v Château-Chalon. Vinograde obdelujejo po principih nizke intervencije, kar nekaj jih je tudi v procesu ekološkega certificiranja. Povprečna startost njihovih trt znaša spoštljivih 45 let.

Spoznajte Cedrica in kako pristopa k pridelavin vina v spodnjem videu:

Spoznajte Eguisheim, slikovito domačo vas Andréja Grussa

27/06/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.

Andre Gruss v kletiPri Dobro vino smo tiste sorte radovedneži, ki radi raziskujejo in spoznavajo, bodisi dežele, bodisi okuse. Tako sem tudi spoznal Andreja Grussa in njegova čudovita vina. Bil je marec leta 2019, ko smo se s sommeliersko odpravo vozili proti Antwerpnu, kjer se je odvijalo svetovno prvenstvo. Andreja mi je priporočil in naju povezal Francois Botton, ki sicer stoji za peninami Domaine Slapšak.

Vroča poletja in dolge, suhe jeseni

Alzacija ima pri meni posebno mesto, nekaj posebnega je na njej in na njenih slikovitih vasicah. Gre za deželo z največjo geološko pestrostjo, ko se pogovarjamo o sestavi tal. Razprostira se ob Vogezih, hribovito verigo, ki se vzpenja na njenem zahodnem delu in s tem ščiti dotok hladnega, deževnega podnebja iz notranjosti dežele. Na vzhodu pa bi lahko rekli, da ji deluje kot naravna meja reka Ren in takoj za njo črni gozd. Zaradi teh lastnosti je klima Alzacije specifična, čeprav smo na severo vzhodu francije lahko tu poletja dosežejo temperature okoli 40 ° Celzija, ker jo Vogezi ščitijo pred dežjem pa omogoča dolge, suhe jeseni, ki so idealne za dozorevanje grozdja. Tudi zaradi tega najdemo vedno več vinarjev, ki se odločajo za sonaravne principe obdelave vinogradov in pridelave vin, vključno z Andrejem.

Kompleksna geologija

Zaradi svoje kompleksne in raznolike geologije je to dežela s kar 51 grand cru legami in vsaka odraža edinstvenost terroirja. To kompleksnost je kovala burna geološka zgodovina. Že izpred 150 miljonov let je to območje prekrivalo morje, ki je na plasteh granita oldagalo sedimente iz apnenca, peščenjaka in laporja. Pred približno 50 miljoni let pa se je ta platea pričela sesedati, s tem se je pričelo oblikovanje trenutne regije, ki ima res bistven vpliv na tipologijo in organoleptične lastnosti vin.

Plemenite sorte

Alzacija slovi zlasti po svojih kompleksnih, sortnih vinih, ki jih tudi navajajo na steklenicah - praksa, ki v Franciji ni tako tipična. Med plemenite sorte se umeščajo rizling, beli pinot, sivi pinot in muškat, ki so edine lahko navedene z designacijo Grand Cru. Lahko pa naletimo tudi na dve lokalno imenovani beli zvrsti; osvežilen in saden Edelzwicker ter saden in prazničen Gentil. Navadno so vina pridelana sortno, po tehnologiji, ki ohrani njihove primarne karakteristike s fermentacijo v nerjavnih posodah, ali pa z zorenjem v velikih hrastovih sodih, ki so stari 100 in več let. Posebnost teh sodov je, da jim iz notranjosti ne odstranijo oblog vinskega kamna, zaradi česar obdržijo nevtralnost.

Pravo sladko zapeljivost pa ponujajo vina Vendanges Tardives ali pa Selection de Grains Nobles, ki so pridelana z vleiko ostanka sladkorja. Vendanges Tradives je ekvivalent pozne trgatve, medtem, ko Selection de Grains Nobles pomeni večkratno obiranje grozdnih jagod, ki jih je napadel Botrytis. V Alzaciji najdemo tudi rdečo sorti, modri pinot, ki daje čudovite in ekspresivne rezultate. Nekaj ga je nasajenega tudi v Grand Cru legah, a mu zakonodaja tega naziva ne dovoljuje.

Je pa Alzacija dežela iskrivih penečih vin. Ste vedeli, da je več kot 50 % vseh mehurčkov iz Francije, ki ne izvirajo iz slavne Šampanje pridelanih ravno tu? Gre za čudovita vina Cremant d'Alsace, ki izžarevajo sortnost, kompleksnost in strukturo. Velikokrat se lahko brez težav tudi kosajo s slavnimi bratranci iz severa.

Vpliv germanske kulture

A Azacija je precej več. Prav zanimivo je, ko se s kakim domačinom pogovarjaš prej v nemščini, kot francoščini. Če Strasbourg velja za prestolnico dežele je do najbližjega nemškega mesta 15 minut vožnje, torej si lahko predstavljate kako kulturno pomešana je ta dežela. To se zaznava ne le v vinih, vinskih etiketah in značilni obliki steklenic, ki so bližje nemškim, ampak tudi v kulinariki. Na sploh pa vas preseneti slikovita krajinska arhitektura, ki vas popelje v druge čase.

Tak je tudi Eguisheim, domači kraj Andreja Grusa. Nehote, sem ob sprehajanju po vasici dobil občutek, da sem se znašel sredi pravljice o Janku in Metki. Zakaj? Presodite tudi vi, v priloženi galeriji slik.

DOBRO VINO x RESTAVRACIJA GRIČ

22/02/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.

12. februarja 2021 smo skupaj z restavracijo Grič pripravili nekaj čisto posebnega in prišli k vam domov, v vaše kuhinje in jedilnice. 4 - hodno večerjo je pripravil večkrat nagrajeni chef Luka Košir iz restavracije Grič, družbo pa sta nam delala še sommelierja Nejc Farčnik in Valentin Bufolin, ki sta k jedem izbrala vina iz naše trgovine. 

Analiza vina #3: okus

01/02/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.
Ali veste, kje na jeziku se nahajajo brbončice za zaznavanje sladkorja? Kaj pa za grenko? Slano? To (in še veliko več) nam lepo pojasni Valentin v spodnjem videu, s katerim zaključujemo trilogijo analize vina. 

Predstavitev vina s sommelierjem: Blanc Leoube

01/02/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.
Predstavljamo enega naših najljubših: Blanc Leoube! Valentin Bufolin, sommelier 3. stopnje, se bo vinu posvetil na svoj strokovni, a poljudni način.

Analiza vina #2: vonj

15/01/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.

Sommelier Valentin Bufolin  nam v videu pojasni, kako sploh opazovati vonj, kako zaznati arome v vinu in kaj nam vonjave lahko povejo.

Novo: linija Mediterranee iz provansalske kleti Figuiere

13/01/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.

Veseli smo, da vam lahko predstavimo novost! Prispela je čisto nova, sveža linija vina iz Provanse, in sicer iz kleti Figuiere.

Analiza vina #1: zven in videz

04/01/2021
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.
Včasih opazujemo strokovnjake, kako ocenjujejo vino, in bolj ko poslušamo, manj nam je jasno :) Ker je novo leto čas za nove izzive, smo se pri Dobrem vinu odločili, da Valentina Bufolina povprašamo, kako sploh pristopiti k vinu.

Recept Luke Koširja za slavnostni jedilnik

19/12/2020
Avtor: DOBRO VINO Vino d.o.o.

Luka Košir iz Gostišča Grič je za nas pripravil odbit recept, ki bo odlično dopolnil praznične šampanjske mehurčke!