Château Cheval Blanc

cheval-blanc-logo

Chateau Cheval BlancChâteau Cheval Blanc je zelo cenjena vinska posest iz območja Saint-Émilion na severovzhodu Bordeauxa. Uvrščena je v Premier Grand Cru Classé A. Mnogi ga štejejo za eno največjih vin apelacije – če ne, za največje. Gre zagotovo za najbolj znano vino iz prevladujočega deleža cabernet franca na svetu, čeprav ima pogosto podoben delež merlota.

Običajno je "grand vin" bujnega in polnega telesa z veliko intenzivnostjo sadja. Navadno zahteva desetletno staranje v steklenici, najboljši letniki pa lahko trajajo pol stoletja ali več.

Vinograd se nahaja na severozahodu regije, ki meji na Pomerol (La Conseillante je sosed) in obsega 39 hektarjev razdeljenih na 45 parcel. Zasajenih je nenavadno veliko cabernet franca – približno 49 odstotkov – s 47 odstotki merlota in 4 odstotki cabernet sauvignona.

Ta zasaditev odraža zlasti terroir; večina vinogradov v regiji je na glinenih ali gramoznih tleh, na neprepustnih sedimentnih kamninah, vendar je Cheval Blanc edinstven po tem, da ima zaplat tal z obema vrstama v približno enakih razmerjih. Glinena tla zagotavljajo osnovna vina z žametnimi tanini, tista iz prodnatih tal pa so bolj aromatična in elegantna.

Na tem mestu so vinsko trto gojili že od 14. stoletja, vendar se je vinograd, kot ga poznamo danes, oblikoval v 19. stoletju, ko so se z nakupi na bližnjem posestvu Figeac dodale jedrne parcele.

V prvi klasifikaciji vin Saint-Émilion leta 1955 je Cheval Blanc prejel najvišjo možno oceno in ostaja Premier Grand Cru Classé A. Leta 1998, sta po 166 letih neprekinjenega družinskega lastništva, posest kupila Bernard Arnault, vodja podjetja za luksuzne izdelke LVMH  in pokojni baron Albert Frère (belgijski vlagatelj milijarder).

Spektakularna nova klet je bila odprta leta 2011 z 52 betonskimi cisternami (nadomeščajo posode iz nerjavnega jeklo) različnih velikosti, ki ustrezajo različnim vinogradniškim parcelam. Grand vin zori od 16 do 18 mesecev v novih hrastovih sodih iz francoskega lesa.